Meer dan 5.000 huisartsen in België ontvangen onafhankelijke artsenbezoekers om hun kennis over de werking van geneesmiddelen up-to-date te houden.
Huisartsen hebben amper de tijd om de eindeloze stroom aan onderzoekspublicaties over de werking van geneesmiddelen zelf te lezen. Vaak zijn ze afhankelijk van de ‘medisch afgevaardigden’ die vooral de positieve punten van het eigen merk in de verf zetten. De onafhankelijke artsenbezoekers bieden niet-commerciële wetenschappelijke voorlichting. Ruim 40% van de huisartsen in België maakt gebruik van dit EBM-alternatief, zo berekent vzw Farmaka.
Minister De Block (Sociale Zaken en Volksgezondheid), kondigt aan dat zorgverleners in de toekomst beter moeten aantonen welke inspanningen ze leveren om hun bekwaamheden up-to-date te houden. Veel artsen vrezen bijkomende administratie en betutteling. Het succes van de onafhankelijke artsenbezoekers bewijst dat het anders kan.
Dr. Roy Remmen , hoogleraar huisartsgeneeskunde Universiteit Antwerpen (UA): “Deze artsenbezoekers bespreken tijdens een kort bezoek de recente wetenschappelijke inzichten. Huisartsen beoordelen zelf in hoe ze hun behandeling hiermee kunnen optimaliseren om hun patiënt de beste zorg te bieden. Dit is permanente bijscholing op maat van de huisarts: praktijkgericht, zonder onnodig tijdverlies en met een degelijke EBM-onderbouwing.”
Sinds 2006 zijn de onafhankelijke artsenbezoekers in heel België actief. Vzw Farmaka verzorgt de systematische opvolging van de wetenschappelijke publicaties en de vorming van de artsenbezoekers, met financiële steun van het FAGG Jaarlijks worden drie relevante thema’s geselecteerd. Er worden 15 onafhankelijke artsenbezoekers ingezet (7 F en 8 N). Ter vergelijking: de farmaceutische industrie heeft naar schatting nog steeds 2.500 medisch afgevaardigden in dienst.
Aanvankelijk vreesden veel artsen een verkapte vorm van overheidscontrole. Die schrik heeft plaats gemaakt voor groeiende waardering. vzw Farmaka berekent dat dit jaar meer dan 5.000 huisartsen in ons land een onafhankelijke bezoeker ontvangen. Dat is 43 % van de actieve huisartsen in ons land. Het is een efficiënte manier om het eigen voorschrijfgedrag kritisch te evalueren. Daardoor wordt er minder, maar vooral beter voorgeschreven. Dat levert de ziekteverzekering ook een forse besparing op.
Daarom rekent vzw Farmaka erop dat de formule verder zal ondersteund worden. Gezien de krappe budgettaire context is er geen vraag naar extra financiering. Wel vraagt men aan de minister om een duidelijk meerjarenkader, want nu moet het project nog steeds jaarlijks verlengd worden.
Grafiek: aantal bezoeken en bezochte huisartsen 2009-2016 (de cijfers voor 2016 zijn gebaseerd op de gerealiseerde bezoeken tijdens de eerste drie kwartalen van het jaar en de geplande bezoeken voor het laatste kwartaal).
(Bron: Belga)
Contact:
Didier Martens - directeur vzw Farmaka
Didier.martens@farmaka.be
0477-45.00.07