Ruim 40 procent van de 80-plussers in ons land krijgt te weinig of de verkeerde geneesmiddelen voorgeschreven. Tot die conclusie kwam Maarten Wauters (vakgroep Farmacologie Universiteit Gent) samen met collega's van Louvain-la-Neuve. Zij onderzochten het geneesmiddelengebruik van 503 actieve senioren van minstens 80 jaar oud die niet in een rusthuis verblijven. Dat vergeleken ze met het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames gedurende een periode van 18 maanden.
"We hebben gezien dat er bij senioren vrij veel ondergebruik van medicatie is", zegt Wauters. "Bijna 70 procent krijgt niet de geneesmiddelen voorgeschreven die hij of zij nodig heeft." Bij vier op de tien gaat het om een combinatie van te weinig en verkeerde geneesmiddelen. "Terwijl we hebben vastgesteld dat voor elk niet-ingenomen geneesmiddel de kans op overlijden met 39 procent stijgt."
'Artsen aarzelen soms om extra medicijnen voor te schrijven, omdat 80-plussers er vaak al veel slikken'
MAARTEN WAUTERS, UNIVERSITEIT GENT
Zo zagen de onderzoekers dat een kwart van de 80-plussers met hartfalen niet de juiste geneesmiddelen krijgt en een kwart met hart-en vaatziekten geen bloedverdunners voorgeschreven krijgt. 13 procent van de senioren krijgt per abuis zelfs twee keer hetzelfde medicijn op voorschrift.
"Artsen aarzelen soms om dat extra medicijn voor te schrijven, vooral omdat 80-plussers er in veel gevallen al heel wat slikken", stelt Wauters. "Begrijpelijk, want het gaat om een heel fragiele populatie. Bovendien is er erg weinig onderzoek gebeurd naar het effect van medicijnen bij die groep. Klinische proeven gebeuren doorgaans bij jongere groepen."
Oogje in het zeil
Professor huisartsgeneeskunde Jan De Lepeleire (KU Leuven) beaamt. "Vanaf wanneer moet je een behandeling opstarten en vanaf wanneer moet je die stoppen? Die criteria zijn helemaal niet zo helder. Het zijn afwegingen die wij als arts elke dag moeten maken."
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) benadrukt dat het de verantwoordelijkheid van de artsen is om zo doelmatig mogelijk voor te schrijven, maar dat verschillende instanties een oogje in het zeil houden. Via de vzw Farmaka krijgen voorschrijvers objectieve info over hun gedrag en ook het Riziv geeft artsen feedback. Wel plant de minister bijkomende maatregelen om tot een juister gebruik van medicatie te komen.
bron: http://www.demorgen.be/binnenland/foute-medicatie-voor-vier-op-de-tien-bejaarden-b2f9b972/