Dankzij het rookverbod op het werk en in restaurants gaan er jaarlijks 425 Belgen minder dood aan een hartinfarct. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Liga tegen Kanker. (bron: De Standaard)
Na de invoering van het rookverbod op het werk en in gesloten openbare ruimtes, in 2006, deed er zich een duidelijke knik voor in het aantal sterftes door hartfalen.
‘De trend is dank zij goede medische zorgen en preventie sowieso dalend’, zegt onderzoeker Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt. ‘Maar het rookverbod zorgt voor een extra daling.’
Die was relatief gezien het grootst bij jongere leeftijdsgroepen. Bij vrouwen jonger dan 60 jaar nam het risico om door een hartfalen te overlijden, met liefst een derde af. Bij mannen jonger dan 60 jaar daalde het risico met goed 13 procent. Voor personen ouder dan 60 jaar ging het om een daling van 9 procent bij mannen en bijna 8 procent bij vrouwen.
Na de uitbreiding van het rookverbod naar restaurants, in 2007, was er een verdere, geleidelijke daling in het aantal dodelijke hartinfarcten bij mannen van 60 jaar en ouder, goed voor jaarlijks - 3,8 procent.
Omdat de sterftecijfers op het ogenblik van het onderzoek maar tot 2009 reikten, kon de invloed van het rookverbod in brasserieën (2010) en cafés (2011) nog niet worden nagegaan. ‘We zijn ervan overtuigd dat we hierdoor ook weer gezondheidswinst zullen zien. We gaan dit zo snel mogelijk becijferen’, aldus Nawrot.
De Vlaamse Liga tegen Kanker, die de opdracht voor dit onderzoek gaf, is blij met de resultaten en vindt dat ze een stimulans moeten zijn voor de federale regeringsonderhandelaars om nog meer in te zetten op de controle van de naleving van het rookverbod in cafés.
De VLK pleit ook voor een drastische verhoging van de tabakstaksen, een verbod op het uitstallen van tabaksproducten en een vermindering van de verkooppunten.