Ondanks herhaaldelijke overheidscampagnes blijft het veelvuldig gebruik van slaapmiddelen in Vlaanderen een probleem. Uit een recente enquête van de Christelijke Mutualiteiten is gebleken dat één op zes CM-leden tenminste één keer een slaapmiddel genomen had in de voorbije vier weken.
Bij 70-plussers was dit zelfs 32%. Dit is helaas geen nieuw gegeven: uit een bevolkingsonderzoek dat Farmaka ruim 25 jaar geleden uitvoerde in de provincie Oost-Vlaanderen, bleek dat 19% van de bevraagden het voorbije jaar een slaapmiddel genomen had. Bij de overgrote meerderheid was sprake van gebruik gedurende tenminste 6 weken.
Nochtans zijn slaapmiddelen helemaal niet onschuldig en is gebruik af te raden vanwege de ongewenste effecten en het risico op afhankelijkheid. Farmaka heeft in het verleden meermaals onderzoek gedaan naar deze problematiek. In aansluiting hierop ontwikkelde Farmaka ook educatief materiaal, zoals een folder over slaap voor rusthuisbewoners, een presentatie en overzichtsfiche voor huisartsen over de aanpak van slapeloosheid. In het WZC Formularium is cognitieve gedragstherapie de eerste keuze behandeling bij slapeloosheid. Deze therapie heeft haar waarde ruimschootsbewezen in klinisch onderzoek.
De tegemoetkoming van de CM in de kostprijs van slaaptrainingen, is dus zeker een stap in de goede richting.