Uit een onderzoek van Testaankoop is gebleken dat artsen te vaak slaapmiddelen voorschrijven bij de eerste consultatie. Drie vrouwen tussen 52 en 62 jaar werden naar 100 artsen gestuurd met een gesimuleerd slaapprobleem.
Het scenario: ze hadden net een verhuis achter de rug en kregen hun oude huis niet verkocht, waren niet depressief of angstig en namen geen medicatie. De meeste artsen stelden voldoende vragen om op zoek te gaan naar de oorzaak van het slaapprobleem, slechts 11 artsen gaven ook degelijk slaapadvies. Maar liefst 94 artsen schreven een middel om te slapen voor: 11 een plantaardig middel, 7 melatonine en 69 slaapmedicatie die niet op zijn plaats was bij een eerste consultatie. Amper 16 van de 69 artsen die slaapmedicatie voorschreven, vermeldden dat ze slechts kort mag genomen worden en wezen op het risico van afhankelijkheid.
Dit probleem is niet nieuw en sensibiliseringscampagnes van de overheid volstaan blijkbaar niet om het aan te pakken. We vinden het dan ook erg jammer dat de bestaande, door artsen goed onthaalde vormingen zoals de e-learning module benzoconsult, noodgedwongen stopgezet werden vanwege gebrek aan subsidies en hopen dat de draad snel terug kan opgepikt worden. Voor meer informatie over de aanpak van slapeloosheid verwijzen wij graag naar de overzichtsfiche van Farmaka.