Onze EBM-partners
Farmaka staat uiteraard niet alleen in de ontwikkeling en ondersteuning van de Evidence Based Medicine. We werken in eigen land en internationaal samen met andere organisaties en engageren ons in projecten als EBMPracticeNet. Met de ondertaande organisaties hieronder hebben we een structurele samenwerking.
Farmaka vzw is één van de stichtende leden van EBMPracticeNet. Verschillende organisaties werken in EBMPracticeNet samen om een databank van evidence-based praktijkrichtlijnen voor zorgverleners uit te bouwen. Met dit initiatief willen we de goede kwaliteit van de zorgverlening promoten. vzw Farmaka is lid van de raad van bestuur van EBMPracticeNet en participeert ook in de redactie van EBMPracticeNet.
De Health On the Net Foundation (HON) promoot en ondersteunt de ontwikkeling van bruikbare en betrouwbare online medische informatie. Dit platform werd in 1995 opgericht als een non-profit en niet-gouvernementele organisatie die geaccrediteerd wordt door de Economic and Social Council van de Verenigde Naties. De HON-code waarborgt dat websites voorzien in betrouwbare en niet-misleidende gezondheidsinformatie met respect voor ethische standaarden.
De AllTrials campaign werd gestart in Januari 2013. Ze roept op om alle onderzoeksgegevens van oudere en lopende farmaceutische onderzoeken (clinical trials) vrij te geven en de studies systematisch te registreren. Farmaka is één van de honderden internationale organisaties die deze campagne ondersteunt. De petitie werd ondertussen door meer dan 80.000 personen ondertekend. Het gedetailleerde actieplan van de campagne kan u raadplegen op de site www.alltrials.net. Uiteraard kan u daarop ook nog steeds de petitie online onderschrijven.
Farmaka is volledig lid van het ISDB. Dit internationaal netwerk wil de ontwikkeling van onafhankelijke tijdschriften over geneesmiddelen wereldwijd aanmoedigen. Enkel tijdschriften die financieel en intellectueel onafhankelijk van de farmaceutische industrie werken, kunnen lid worden. Het ISDB werd in 1986 opgericht met de steun van het WHO. Het netwerk telt "volwaardige leden" die voldoen aan alle criteria inzake onafhankelijkheid (waaronder Farmaka met de Geneesmiddelenbrief) en "aangesloten leden" die de basisideeën inzake onafhakelijke farmacotherapeutische informatie onderschrijven.
Stichting Health Action International is een Niet-gouvernementele organisatie (NGO) die wereldwijd meer dan tweehonderd organisaties (waaronder Farmaka vzw) groepeert. Het doel van de organisatie is de toegang tot betaalbare medicijnen en gezondheidszorg te promoten en het rationeel geneesmiddelenbeleid te ondersteunen. De stichting heeft haar hoofdzetel in Amsterdam maar heeft buiten Europa ook regionale netwerken uitgebouwd in Afrika, Latijns Amerika, Zuid-Oost Azië. Het HAI werkt ook nauw samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ondermeer over het Drug Promotion Project.
VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs. Als expertisecentrum volgt VAD nieuwe ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek en in de praktijk. VAD doet praktijkgericht onderzoek bij leerlingen secundair onderwijs, hoger onderwijs en uitgaanders. Voor de uitwisseling van de expertise inzake geneesmiddelen en psychofarmaca, werken VAD en Farmaka nauw samen.